in

Ζεστή σοκολάτα-ρόφημα με νερό

Ένα τέλειο ρόφημα για τους λάτρεις της σοκολάτας!

Μια καλή ζεστή σοκολάτα είναι ό,τι πρέπει για να ζεστάνουμε σώμα και ψυχή, για να αποζημιωθούμε μετά από μια κουραστική μέρα, για να σταματήσουμε δυσάρεστες σκέψεις, για να γλυκαθούμε τέλος πάντων, μεταφορικά και κυριολεκτικά!


Σε όλους πιστεύω έχει τύχει να διαπιστώσουν ξαφνικά ότι το κουτί με το γάλα που νόμιζαν γεμάτο είχε μόνο 2-3 δάκτυλα.   Σοκολάτα και κακάο είχαμε, και σκέφτηκα να φτιάξω λίγο κακάο με τον παλιό τρόπο, όπως τον ελληνικό καφέ, μόνο με ζάχαρη και νερό. Έτσι ήταν το ρόφημα «σοκολάτας» όταν ήμουν μικρή. Τελευταία στιγμή έσπασα και δυο πλακάκια σοκολάτας και το ρόφημά μας απογειώθηκε!

Κάπως έτσι άρχισε το ψάξιμο στο διαδίκτυο για σοκολάτα με νερό και διαπίστωσα ότι το ρόφημα έχει πολλούς θαυμαστές! Σοκολάτα με νερό, χωρίς γάλα! Κάπου διαβάζω ότι η σοκολάτα βγάζει τα μοναδικά και αληθινά της χαρακτηριστικά στο νερό. Κι ότι μπορεί να χάνει λίγο σε κρεμώδη υφή αλλά κερδίζει σε γεύση αν παρασκευαστεί με νερό.

Τελικά μετά από αρκετό σερφάρισμα, διαπιστώνω ότι στην Κολομβία, στη Δομινικανή Δημοκρατία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην πατρίδα δηλαδή της σοκολάτας αγαπημένο ρόφημα είναι το chocolate con agua δηλαδή σοκολάτα με νερό. Μαθαίνω ότι οι Ατζέκοι προσέθεταν τσίλι στη σοκολάτα τους και οι Μεξικάνοι κανέλα.

Κι όλα αυτά τα λαμβάνω υπόψη στη διαμόρφωση του δικού μου ροφήματος, μαζί με το γεγονός ότι αρκετές αξιόπιστες σελίδες συστήνουν εμφιαλωμένο νερό, χωρίς χλώριο. Αυτονόητο. Για να αναδειχθεί η γεύση της το νερό πρέπει να είναι εύγευστο και καλής ποιότητας, κατά προτίμηση mineral. Kι εμείς εδώ έχουμε το ΖΑΡΟΣ, βραβευμένο ως το καλύτερο του κόσμου! Καθιερώθηκε λοιπόν στο ρόφημα ζεστής σοκολάτας που απολαύσαμε και τις γιορτές και τις επόμενες κρύες μέρες του φετινού χειμώνα, η χρήση νερού αντί γάλακτος!

Μετά λοιπόν από αρκετές δοκιμές καταλήγω στις παρακάτω αναλογίες.

Υλικά:

500 ml + 60 ml (2 κούπες + ¼ κούπας περίπου)  εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ

1 κουταλιά κακάο

125 gr σοκολάτα με περιεκτικότητα περίπου 60% σε κακάο

2 κουταλιές ζάχαρη ή όση μας αρέσει

1 ξυλάκι κανέλα 3 cm

5-6 καρφάκια γαρύφαλλο

Προαιρετικά, 4-5 κόκκους πιπέρι

Επί το έργον:

Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα σκεύος που να αντέχει την υψηλή θερμοκρασία (όχι πλαστικό).

Βάζουμε σε άλλο σκεύος το νερό με τα αρωματικά και τη ζάχαρη να βράσουν 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το κακάο ανακατεύοντας να διαλυθεί. Αδειάζουμε το καυτό διάλυμα πάνω στα κομμάτια της σοκολάτας  περνώντας το από σήτα για να μη πέσουν τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε ζωηρά να διαλυθεί η σοκολάτα και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σερβίρουμε αμέσως.

Απολαμβάνουμε!

Παρατηρήσεις:

  • Το επιπλέον νερό το βάζουμε γιατί θα έχουμε εξάτμιση με το βράσιμο των τριών λεπτών.
  • Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος ή ένα σφηνάκι λικέρ της επιλογής μας!
  • Η σοκολάτα μπορεί να είναι και τελείως bitter και η ζάχαρη μπορεί να ελαττωθεί έως και να παραλειφθεί. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες σοκολάτας καλής ποιότητας.
  • Αν περισσέψει ρόφημα ή αν φτιάξουμε διπλή δόση, το σερβίρουμε αφού το ξαναζεστάνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας. Πάντως είναι καλύτερα να φτιάχνουμε όσο θα καταναλώσουμε.
  • Πολλοί συστήνουν να χτυπήσουμε την σερβιρισμένη σοκολάτα με το μιξεράκι του καφέ για αφρώδες αποτέλεσμα. Δεν το έχω κάνει ακόμη, απλά το σημειώνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Cheesecake σοκολάτας με μπισκότα γεμιστά