in

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΟΛΥΒΟ… ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ…!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…

Αυτή την στιγμή διανύουμε τα έσχατα μέτρα αντοχών της λεσβιακής κοινωνίας σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια χωρίς ουσιαστικό πλάνο διαχείρισης του μεγάλου αυτού ζητήματος το οποίο συνεχίζει χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και αποβαίνει πλέον ανοιχτά εναντίον των ίδιων των διωκομένων και του ντόπιου πληθυσμού.


Η κοινωνία της Λέσβου επέδειξε απίστευτες αντοχές, παραδειγματική αλληλεγγύη και ανοχές όχι μόνο απέναντι στον μετανάστη και πρόσφυγα αλλά απέναντι σε ποικίλες συμπεριφορές ομάδων των οποίων η αποκλειστική έγνοια είναι το ίδιο συμφέρον εις βάρος των προσφύγων και του νησιού μας. Αυτό αποτυπώνεται στην άθλια κατάντια των χώρων φιλοξενίας και στην φτωχοποίηση του ντόπιου πληθυσμού, μετά την καθίζηση του τουρισμού στο νησί.

Η πρόχειρη και κοντόφθαλμη διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος, ερήμην της κοινωνίας, η περιφρόνηση των αναγκών και του μέλλοντος του Λέσβιου πολίτη, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στα σημερινά χάλια. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκε η ορθολογική φωνή της Συντονιστικής Επιτροπής Μολύβου – Πέτρας που διατύπωσε προτάσεις διαχείρισης του ζητήματος εδώ και δυο χρόνια σχεδόν – από τον Ιούνιο του 2014. Αντιθέτως πολλές φορές συκοφαντήθηκε.

Μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας χιλιάδες σπίτια στο νησί αυτό τον χειμώνα δεν έχουν εισόδημα. Η οικονομική καθίζηση του περασμένου καλοκαιριού αφαίρεσε από χιλιάδες Λέσβιους εισοδήματα που με τον ένα ή άλλο τρόπο προέρχονταν από τον τουρισμό. Η «απασχόληση» στις ΜΚΟ αποτελεί το πιο σαθρό και ψευδές επιχείρημα για την απασχόληση και το μέλλον του τόπου μας.

Αυτό που συνέβη χτες στην Πέτρα από συγκεκριμένο ξενοδόχο θέτει σε κίνδυνο τόσο τους πρόσφυγες όσο και την ανοχή της κοινωνίας της εδώ περιοχής. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την λογική που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις αυτή την στιγμή που δείχνει να ανακάμπτει σοβαρά, σε σχέση με πέρυσι, ο τουρισμός στην περιοχή μετά από την σχετική ησυχία που επικράτησε εδώ και καιρό στην τουριστική γωνιά του νησιού. Αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διαμορφώνονται οι κρατήσεις της επόμενης σεζόν πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία η ησυχία στα τουριστικά μέρη της Λέσβου.

Η κοινωνία των πολιτών με τους συγκροτημένους φορείς της πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο νησί και στο μέλλον των παιδιών μας. Όποιος θεωρεί ότι η οικονομική εξόντωση του νησιού δεν θα τον αγγίξει είναι τουλάχιστον αφελής.

Τα όποια αντισταθμιστικά μας δίνονται, εάν δοθούν τελικά, δεν μπορεί να έχουν ως αντάλλαγμα την εξόντωση του μέλλοντος του νησιού.

Η κοινωνία εδώ βρίσκεται στα όριά της. Η προσπάθεια που κατέβαλε εδώ και δυο χρόνια η Συντονιστική Επιτροπή Μολύβου – Πέτρας ήταν ο κατευνασμός ακραίων συμπεριφορών και η μετριοπαθής διαχείριση μεγάλων εντάσεων που προκαλούσαν τα γεγονότα. Αυτό προσπάθησε και χτες. Πλέον βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Η ευθύνη των όσων θα ακολουθήσουν, εάν επικρατήσουν οι περιφρονητικές προς την κοινωνία συμπεριφορές, όπως η χτεσινή στην Πέτρα, θα βαρύνει εξολοκλήρου αυτούς που έχουν οδηγήσει τον κόσμο στα όριά του και εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια σε μια άσχημη πραγματικότητα που δείχνει να έρχεται ορμητικά.

Στις νέες εξελίξεις που θα διαμορφωθούν με την επαναλειτουργία της συνθήκης του Δουβλίνου και τις τροποποιήσεις της καθώς και την πλήρη εφαρμογή εκ νέου της συνθήκης Σέγκεν το παλλεσβιακό αίτημα που πρέπει να ορθωθεί απέναντι στους πάσης φύσεων ιθύνοντες είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και η ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Καλούμε άμεσα εντός της εβδομάδας την σύγκληση του Παλλεσβιακού Συντονιστικού Οργάνου Φορέων με αποκλειστικό θέμα την αποτροπή των πάσης φύσεως δομών φιλοξενίας σε τουριστικές περιοχές και σε ξενοδοχειακά καταλύματα ή σπίτια, τον συντονισμό των ενεργειών για την διαχείριση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση του νησιού πριν να είναι αργά.

Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών, Φορέων και Δημοτών Μήθυμνας

( Μολύβου) – Πέτρας

για την εξεύρεση λύσεων ως προς το

προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα

ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ…!!! ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 100 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΛΑΘΡΟ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΙΑ ΜΕ ΚΟΝΤΑΡΙΑ ΚΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ…!!!

Τουρκία: Βρέθηκε η αληθινή «Αγία Γραφή» – Ο Ιησούς Χριστός δεν σταυρώθηκε, δεν ήταν ο Υιός του Θεού» – Αίτημα του Βατικανού να την παραλάβει