in

Α.Τσίπρας από τη Βουλή: «Η Ελλάδα περνάει στη νέα εποχή – Δίκαιη ανάπτυξη για όλους»

Ομιλία στην οποία κυριάρχησε η αισιοδοξία από τον πρωθυπουργό, μεταφέροντας μία περισσότερο ουτοπική για την Ελλάδα εικόνα.

Λίγες μόνο ώρες πριν ψηφιστεί το πολυσυζητημένο  πολυνομοσχέδιο των 400 άρθρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και μετέφερε μία ωραιοποιημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει συμβιβασμούς και να “λερώσει τα χέρια της”.

«Με την σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το μέρος των προαπαιτουμένων. Ολοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και 3ης αξιολόγησης είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων. Αυτή η πραγματικότητα δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο αλλά την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Πρώτο απ όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε την χώρα


Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών και των δεικτών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Δεν είναι μόνο το παλιό σύστημα που εκνευρίζεται αλλά και όσοι πίστεψαν ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2015 ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν που πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει λόγο στις εξελίξεις και ότι πρέπει όταν παρ ελπίδα βρίσκεται μπροστά και την εμπιστεύεται ο λαός πρέπει να αποδρά και να παραδίδει την διακυβέρνηση στον αντίπαλο. Να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια και περιμένοντας την Δευτέρα παρουσία όπως κάνουν οι Χιλιαστές. Εμείς πήραμε δύσκολη και ιστορική απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε να έχουμε την βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε την μάχη να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με μένος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία από την Πρωτοχρονιά του 2016 και έπειτα κάθε νέο έτος το ανακηρύσσει ως “έτος εκλογών”. Ταυτόχρονα αρνήθηκε τα περί 4ου μνημονίου και χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά την δήθεν βελτιωμένη κατάσταση στον χώρο εργασίας και τις επενδύσεις:

«Όλα αυτά τα χρόνια προβλέπατε τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά από το 2016 μας λέγατε ότι μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο ή χειρομάντη για σύμβουλο, αλλά σας λέω ότι σας λένε όσα θέλετε να ακούσετε. Θα κάνει καλό και σε εσάς και στο πολιτικό σύστημα να αποδεχθείτε ότι, παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας, η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και το κάνει με κυβέρνηση τις δυνάμεις που εσείς προβλέπατε ότι την οδηγούν στα βράχια, αλλά την οδηγούν στο ξέφωτο.

Η οικονομία ανακάμπτει, πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ρυθμούς που δεν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας. Η κυβέρνηση σε μια 3ετία μείωσε κατά επτά μονάδες την ανεργία και καταγράφεται ρεκόρ στην προσέλκυση νέων, άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις ομολόγων με 10ετή διάρκεια είναι στο 3,6%, σε επίπεδο 2006. Αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και να αποκρυσταλλωθεί από τους εταίρους μας στο ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος».

Οι…οπισθοχωρήσεις

Ο πρωθυπουργός δεχόμενος τα χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση στην τρίτη αξιολόγηση, συμπληρώνοντας ωστόσο πως τα θετικά μέτρα είναι πολύ περισσότερα.

Βέβαια ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι σ αυτήν την αξιολόγηση δεν θα υπάρχει ούτε 1 ευρώ μέτρα.

«Δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο που είμαστε ακόμα σήμερα -δεν έχουμε βγει από το πρόγραμμα- κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και σε οπισθοχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε, για να βγούμε το καλοκαίρι από το περιοριστικό πλαίσιο. Όμως, και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας.

Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και στις τρεις αξιολογήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υποχωρήσεις. Στην τρίτη αξιολόγηση και στο σημερινό νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες. 

Εμείς δεν έχουμε στόχο να βγάλουμε την χώρα μόνο από την χρεοκοπία και το καθεστώς των μνημονίων, αλλά έχουμε και όραμα η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που θα έχει στιβαρή διοίκηση για το συμφέρον του πολίτη, χωρίς πολυνομία και γραφειοκρατία. Το όραμά μας αυτό περνά και μέσα από τέλος πρακτικής που εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με “γκρίζα” νομοθέτηση που προστάτευε τα πελατειακά συστήματα».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού πριν από λίγο στη Βουλή:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήμοι Κ.Μακεδονίας: Δεν πρόκειται να δεχτούμε το όνομα «Μακεδονία»

Τερέζα Μέι: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ