Menu

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Το Μαξίμου «παίζει ζάρια» για την οικονομία: Ρισκάρουν 3 δισ. για μερικές ψήφους – Θυσία στο «βωμό» των εκλογών οι τσέπες μας

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μέσα στην κυβέρνηση με επίκεντρο την οικονομία και το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες. Το οικονομικό επιτελείο τα έχει «σπάσει» με τους λουπούς ΣΥΡΙΖΑίους, καθώς οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των κομματικών και με κριτήριο το ψηφοθηρικό συμφέρον του κόμματος και όχι της ευάλωτης ελληνικής οικονομίας.

Αντιμέτωπος με τους δανειστές της χώρας θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής συνόδου των «19». Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που προτείνεται να φθάσει τα 250.000 ευρώ, έχει εξοργίσει αυτή τη φορά και τις Βρυξέλλες.


Και δεν είναι το μόνο θέμα που εξοργίζει τους δανειστές. Αποτιμώντας τα στοιχεία διαπιστώνουν ότι μία σειρά από μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει, ενώ φοβούνται ότι το προσεχές διάστημα μπορεί να σκάσει η ΔΕΗ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν καθώς το κόμμα του κ. Τσίπρα φοβάται ότι θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις εθνικές εκλογές. Οι προτάσεις λοιπόν των «κομματικών», που συμμετέχουν πλέον στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να ανοίξουν τα ταμεία να προσφερθεί γη και ύδωρ στους κόκκινους δανειολήπτες, στους αγρότες αλλά και όποιος μπορούν να προσελκύσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Δ. Λιάκος και ο Γ. Δραγασάκης δεν έχουν πλέον κανένα λόγο στις συζητήσεις αυτές. Αν και το ακανθώδες θέμα των «κόκκινων» δανείων θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να το χειρίζονται οι ίδιοι, αυτό έχει ανατεθεί (εάν είναι δυνατόν) στον κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται και πίσω από την εισήγηση για προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ξεκινά από τις 150.000 ευρώ και θα φθάνει υπό προϋποθέσεις τις 250.000 ευρώ.

Μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν και 4 στελέχη της Κουμουνδούρου που συντάσσονται με τον κ. Φλαμπουράρη, με προφανή στόχο αν είναι να πέσουν να πέσουν μαχόμενοι έχοντας δοκιμάσει τα πάντα, όπως αναφέρει το Liberal.

Στελέχη όμως που συμμετείχαν στις συναντήσεις σημειώνουν ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει το σχέδιο αυτό οι τράπεζες θα βρεθούν εκτεθειμένες και θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό η πορεία των τραπεζών είναι το κρισιμότερο θέμα αυτών των ημερών δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει βρεθεί το σημείο σύγκλισης μεταξύ τραπεζών, κυβέρνησης και θεσμών. Και όσο και αν ο κ. Δραγασάκης να αναφέρθηκε δύο φορές το τελευταίο διάστημα στο ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης το βάρος της οποίας θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός τον αγνοεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες δεν ανταλλάσσουν ούτε καν χειραψία. Το χειρότερο σενάριο και αυτό που φοβάται η πλευρά Τσακαλώτου, Λιάκου είναι ο κίνδυνος της μονομερούς κατάθεσης στη Βουλή σχεδίου το οποίο δεν θα έχει την έγκριση των δανειστών.

Συντόμως πάντως θα τελειώσουν όλα και θα φανούν οι προθέσεις και των Ευρωπαίων εταίρων. Κι αυτό καθώς στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός από τα μεγάλα αγκάθια της 2ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) θα αναφερθούν και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική πλευρά, όπως είναι η μεγάλη αύξηση στο κατώτατο μισθό (11%) ή πρόκειται να πάρει για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά (δώρα, επιδόματα, που κόπηκαν στα μνημονιακά χρόνια).

Η έκθεση εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί βαρόμετρο για τα νέα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές, από το περιεχόμενη της θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.

Ηχηρή προειδοποίηση για την ελληνική οικονομία είχαμε από το δίκτυο CNBC, το οποίο επισημαίνει την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν πως όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει χρήματα τους επόμενους μήνες, από τα κέρδη της ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που αυτό ισχύσει, θα αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση, η «σωτηρία» της οποίας βασίζεται καθαρά στα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θυσιάζει την ελληνική οικονομία στο «βωμό» των εκλογών για λίγες ψήφους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τέλος Από Τον ΣΚΑΪ Το «Power Of Love»;

Αλβανοί & μουσουλμάνοι αντικαθιστούν τους Έλληνες: 43.000 αλλοδαποί με ψήφο στους καταλόγους της Α’ Αθηνών! – Θα «ξυπνήσει» η αντιπολίτευση;

Back to Top
close

Ad Blocker Detected!

Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock για να συνεχίσετε!

How to disable? Refresh