Ανέβασα πρόσφατα σχετικές φωτογραφίες στην ομάδα “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ /ΗΔΕΣ” και έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής.
Δεν έβαλα όμως τη συνταγή και έπρεπε κάπως να επανορθώσω !!!

Πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν!


ΥΛΙΚΑ
400 γραμ αλεύρι (2,5 κούπες)
175 ml νερό
2 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ ξύδι
1,5 κτγ αλάτι
1 κτλ ζάχαρη

1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι σέσκουλα (μυρώνια καυκαλίθρες κλπ)
2 πράσα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 κτΣ τραχανά σταρένιο
300 γραμ τυρί κατσικίσιο ή φέτα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
νερό
3 κτΣ ελαιόλαδο

Έξτρα υλικά για το φύλλο
Αλεύρι
Ελαιόλαδο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι τη ζάχαρη και το νερό.

Ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τρυφερή και μαλακή που να μην κολλάει.

Τη χωρίζουμε σε 6 (ή περισσότερα – όσα και τα φύλλα που θέλουμε να ανοίξουμε) μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα (έως 48 ώρες στο ψυγείο).

Φτιάχνουμε τη γέμιση: 
Πλένουμε τα χορταρικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε τα κομμένα πράσα και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χορταρικά και τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό
Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε το τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πάλι. .

Η γέμιση είναι έτοιμη!!!

Πασπαλίζουμε το πλαστήρι με αλεύρι και τοποθετούμε πάνω το πρώτο μπαλάκι ζύμης.

Ανοίγουμε με τον πλάστη ή τη βέργα 3 φύλλα για κάτω και άλλα 3 φύλλα για πάνω.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες No 32 στρώνουμε το 1ο φύλλο.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε σουρωτά το 2ο φύλλο και στη συνέχεια ομοίως το 3ο.

Περιχύνουμε πάλι με ελαιόλαδο και αδειάζουμε τη γέμιση.

Στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα σουρωτά, περιχύνοντας το κάθε ένα πάντα με ελαιόλαδο.

Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί , τα γυρίζουμε προς τα μέσα σε κόθρο.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια προσέχοντας να μη τρυπήσουμε τη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις (στην τελευταία σχάρα) για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και σερβίρουμε.

Μικρά μικρά από την συνταγή:

  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, στα 25 και στα 40 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και ψεκάζουμε (ή ραντίζουμε) την πίτα με νερό!!!
  • Στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος, ψήνουμε με αντιστάσεις και αέρα ή μόνο αέρα!!!
  • Το γιαούρτι στη γέμιση ήταν συμβουλή (την κάνει πιο πλούσια) της κυρίας που έχει στη λαϊκή τον πάγκο με τα χορταρικά και ψωνίζω!!!!

http://oinomagirion.blogspot.com/2019/01/blog-post_29.html

loading...

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο