in

“Σας κρύβουν την αλήθεια για το χρέος”

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Για ακόμη μια χρονιά ο Paul B. Kazarian, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, της ιδιωτικής επιχείρησης επενδύσεων που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ) βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το 27o Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Ο Αμερικανοαρμένιος επενδυτής, με την ομάδα του των περίπου 100 οικονομολόγων και συμβούλων, μετά από ενδελεχείς έρευνες, έχει καταλήξει ότι υπάρχουν σημαντικές αλήθειες για το ελληνικό χρέος που παραμένουν σκοπίμως κρυφές ή δεν “αγγίζονται”, με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτό αποτελεί το 45% του ΑΕΠ και όχι το 170%, όπως παρουσιάζεται! Οι «αμέλειες» δε, των ελληνικών κυβερνήσεων από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, σχετικά με τη διαχείριση του χρέους και των περιουσιακών μας στοιχείων, αποτελούν και την ουσιώδη αιτία αδυναμίας της χώρα μας να βγει από αυτή…

Ο Paul Kazarian είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο zougla.gr και στις 4 Δεκεμβρίου του 2015, οπότε και είχε εξηγήσει τα ευρήματά του, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ενημερωθεί, να συντάξει και εν συνεχεία να δράσει βάσει των πραγματικών αριθμών της οικονομίας της, γεγονός που θα τη βοηθούσε δραστικά να ξεφύγει σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη μέγγενη του χρέους και των αυστηρών μέτρων λιτότητα.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ:

Η συνέντευξη του Paul Kazarian στις 4 Δεκεμβρίου 2015

Η συνέντευξη του Paul Kazarian στις 4 Δεκεμβρίου 2015

Το μόνο που άλλαξε ουσιαστικά από τη χρονιά που πέρασε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επενδυτή, είναι το γεγονός ότι το χρέος μας διπλασιάστηκε, με βάση τους υπολογισμούς του, καθώς από το 22% του 2015 τώρα βρίσκεται στο 45% του ΑΕΠ!

«Με βάση τα διεθνή πρότυπα υπολογισμού του χρέους, όπου υπολογίζονται οι τρέχουσες τιμές και περιλαμβάνονται τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, το χρέος σας σήμερα είναι στο 45% του ΑΕΠ (ή αλλιώς, 47.000 ευρώ ο κάθε Έλληνας). Όμως έχετε χάσει ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων περιουσιακών σας στοιχείων, όπως και τις τραπεζικές σας επενδύσεις, και για αυτό μέσα σε έναν χρόνο το χρέος διπλασιάστηκε» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν συντάσσουν τον σωστό ισολογισμό, γεγονός που θα μας βοηθούσε να ασκήσουμε και την πιο κατάλληλη οικονομική πολιτική.

«Οι άνθρωποι που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε και που πληρώνετε έναν συγκεκριμένο μισθό κάθε χρόνο, έχουν την ευθύνη να συντάξουν τον σωστό ισολογισμό. Το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν είναι ότι θα πρέπει να αποκαλύψουν τα πάντα. Θα πρέπει να αποκαλύψουν στους ψηφοφόρους όλες τις λοιπές υποχρεώσεις, και θα πρέπει να αποκαλύψουν όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Και  θα πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινείς» αναφέρει ο Paul Kazarian.

«Έχω ακούσει να λένε ότι δεν μπορούμε να πούμε στους Έλληνες τον πραγματικό αριθμό του χρέους επειδή τότε πώς θα έχουμε μεταρρυθμίσεις… Μήπως όμως οι μεταρρυθμίσεις που κάνετε δεν είναι οι σωστές μεταρρυθμίσεις; Αυτό το είχατε σκεφτεί ποτέ»;«Έχω ακούσει να λένε ότι δεν μπορούμε να πούμε στους Έλληνες τον πραγματικό αριθμό του χρέους επειδή τότε πώς θα έχουμε μεταρρυθμίσεις… Μήπως όμως οι μεταρρυθμίσεις που κάνετε δεν είναι οι σωστές μεταρρυθμίσεις; Αυτό το είχατε σκεφτεί ποτέ; Αλλά αν δεν υπολογίζετε τις υποχρεώσεις σας, διότι δεν έχετε έναν σωστό ισολογισμό, τότε κανείς δεν ξέρει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Χρειάζεστε έναν ισολογισμό για τη χώρα σας. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη κιόλας μέρα», σημειώνει, προτείνοντας:

«Τα πρώτα βήματα που προτείνω είναι να επιλέγετε με προσοχή τα πρότυπα σας. Επιλέξτε τα καλά πρότυπα, που είναι διαφανή και αξιόπιστα. Επιλέξτε την Ελβετία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι αυτά που είναι αναξιόπιστα και δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στις αγορές.

»Η δεύτερη πρόταση είναι να αναδείξετε τον σωστό επαγγελματία. Έναν. Δείξτε στον κόσμο ότι μπορείτε να αναδείξετε τουλάχιστον έναν σωστό επαγγελματία, μέσα από τους 600.000 δημόσιους υπαλλήλους που έχετε! Δείξτε ότι μπορείτε να το κάνετε. Κάποιον που θα τον χειροκροτήσει ο κόσμος και θα πάει ψηλά. Χρειάζεστε έναν, απλά διαλέξτε έναν, που να ξέρει πως να κάνει τη χώρα διαφανή, να συντάξει σωστό ισολογισμό, να κάνει σωστή διαχείριση. Δείξτε ότι μπορείτε να προσλάβετε κάποιον που να μην είναι απλά φίλος σας», σημειώνει με νόημα…

«Αν η κυβέρνηση όταν εκλέχθηκε σταματούσε τη ρητορική κι έδινε τον ισολογισμό να τον συντάξουν επαγγελματίες, η πρόοδος θα μπορούσε να είναι φανταστική»«Και μετά φτιάξτε το συντομότερο τον ισολογισμό σας, βάλτε αυτόν τον άνθρωπο που θα προσλάβετε να το κάνει. Επιμένετε να αυξάνετε τους φόρους – ίσως να μην χρειαζόταν να αυξάνετε τους φόρους, ίσως να μην χρειαζόταν να κόβετε τις συντάξεις. Δεν ξέρετε! Διότι δεν έχετε ισολογισμό», θεωρεί.

Ο Paul Kazarian στο ζήτημα του ισολογισμού επιμένει: «Αν η κυβέρνηση όταν εκλέχθηκε σταματούσε τη ρητορική κι έδινε τον ισολογισμό να τον συντάξουν επαγγελματίες, η πρόοδος θα μπορούσε να είναι φανταστική. Αλλά συνεχίζουν τον χαζό σχολικό αναρχικό ακτιβισμό, από απόσταση όπως τα βλέπω, έτσι φαίνονται. Δυσκολεύονται να πάνε πέρα από αυτό, δηλαδή μακριά από ιδεολογίες και ακτιβιστικές-μαθητικές αντιλήψεις. Μπορεί αυτά να τους βοήθησαν να φτάσουν ως εκεί που φτάσανε, αλλά όταν εισέρχεσαι στην παγκόσμια οικονομία, αυτά δεν λειτούργησαν πουθενά και δεν θα συμβεί ούτε εδώ», εκτιμά, καταλήγοντας ότι η χώρα μας λειτουργεί σήμερα με τη λογική τη Βυζαντινή, και όχι αυτήν της Αρχαίας Ελλάδας…

Tα 145 μέλη του καρτέλ

Εξαφάνιση 16χρονης από τα Πετράλωνα