in

Ψυχρός πόλεμος στην Μέση Ανατολή: Σαουδική Αραβία και Ισραήλ εναντίον Ιράν

Ο συμμοριτοπόλεμος στην Συρία όπως πολλάκις έχουμε αναλύσει είναι ένα σύμπτωμα των γεωπολιτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται στο έδαφος της Συρίας δια αντιπροσώπων, σε ένα πολεμικό πεδίο όπου ουσιαστικά συγκρούονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ με αυτά της Ρωσίας, αλλά και τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ με αυτά του Ιράν.

Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ αποτελεί ίσως παραδοξότητα αλλά δεν αποτελεί πλέον για κανέναν μυστικό, ίσα-ίσα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου στο πρόσφατο συνέδριο του World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του θεωρεί την Σαουδική Αραβία ως ένα σύμμαχο στην αντιπαράθεση με το Ιράν. Η συμπόρευση Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχει διαφορετικά κίνητρα, για μεν το Ισραήλ είναι ο φόβος της στρατιωτικής μηχανής της Τεχεράνης και η αποκαθήλωση του σχεδίου Yinon, για δε την Σαουδική Αραβία είναι η πιθανή περιθωριοποίηση της μοναρχίας στην Αραβική Χερσόνησο από τον ιρανικό σιιτικό άξονα.


Στην Μέση Ανατολή εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται εν εξελίξει ένας περιφερειακός Ψυχρός Πόλεμος ο οποίος είναι προέκταση του μεγάλου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Από την μια πλευρά έχουμε το σιιτικό Ιράν με συμμάχους την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους σιίτες του Ιράκ που αποτελούν και την κυβέρνηση της χώρας, την κυβέρνηση του Άσαντ στην Δαμασκό, τους σιίτες-ζαϊντί πολιτοφύλακες Χούτι στην Υεμένη που αντιστέκονται σθεναρά στην στρατιωτική εισβολή στην χώρα τους της Σαουδικής Αραβίας, τις σιιτικές μειονότητες στα εμιράτα του Αραβικού Κόλπου και την σιιτική πλειοψηφία στο εμιράτο του Μπαχρέϊν που καταδυναστεύεται άγρια από την σουνιτική μειοψηφία.

Στην άλλη πλευρά έχουμε την Σαουδική Αραβία με συμμάχους το Κατάρ, το Μπαχρέϊν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τους σουνίτες του βορείου Ιράκ, τους ισλαμοσυμμορίτες στην Συρία και το Ιράκ, την σουνιτική Τουρκία και βέβαια το ιουδαϊκό κράτος του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μετά την εκκολαφθείσα συμμαχία Ριάντ-Τελ Αβίβ προφανώς και συνασπίζονται με τους αντιπάλους του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιούνται γιατί η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη εναντίον ενός αραβικού λαού, αλλά δεν συμπαραστάθηκε στον παλαιστινιακό λαό στους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο περιφερειακός Ψυχρός Πόλεμος της Μέσης Ανατολής με τις θερμές του προεκτάσεις είναι απόρροια της γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι αποτέλεσμα των γεωπολιτικών επιδιώξεων και σχεδίων της Ουάσιγκτον και των σιωνιστικών κέντρων εξουσίας. Η προέκταση του Ψυχρού Πολέμου στην Συρία, ενός θερμού πολέμου δια αντιπροσώπων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Οι ισλαμοσυμμορίτες δεν θα είχαν ποτέ τόση επιρροή στην περιοχή εάν δεν απολάμβαναν της βοηθείας της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Και εννοείται ότι ο Άσαντ δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σθεναρά εάν δεν είχε την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Το κυρίως απαύγασμα από την συμμαχία της σουνιτικής-βαχαμπιστικής μοναρχίας με το σιωνιστικό Κράτος είναι ότι η γεωστρατηγική υπερέχει και υπερβαίνει της ιδεολογίας και της θρησκείας. Η όποια περιφερειακή ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή-Αραβική Χερσόνησο δεν θα είναι αποτέλεσμα ενδομουσουλμανικής θρησκευτικής αντιπαλότητας, αλλά απόληξη και συνάρτηση γεωπολιτικής σύγκρουσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΑΛΟΣ! Τον ΙΟΥΝΙΟ πάμε στη ΔΡΑΧΜΗ!

«Βοηθήστε την Μυρτώ» – Η δραματική έκκληση της μάνας για να σωθεί το παιδί της Κοινοποιηστε