Σήμερα είναι μια βροχερή και κρύα μέρα και, όπως είναι αναμενόμενο, όλοι θέλουμε να φάμε κάτι ζεστό. Μια σούπα είναι νομίζω ιδανική! Γι’ αυτό και επέλεξα μια φασολάδα, που είναι όμως λίγο διαφορετική απ’ αυτές που τρώμε συνήθως, γιατί περιέχει ταχίνι και γιαούρτι και καθόλου ελαιόλαδο! Περιέχει όμως και διάφορα άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι και το φινόκιο, τα οποία της δίνουν και μία αίσθηση φρικασέ. Όπως και να ‘χει, είναι ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους οπαδούς της φασολάδας και όλους τους vegetarian!
 
Υλικά:
  • 300 gr. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε μικρά καρέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 10 φύλλα μαρουλιού χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμός 1/2 λεμονιού και 1/2 λάιμ (ή μόνο λεμόνι)
  • 3 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω τα φασόλια με μπόλικο νερό και τα αφήνω να πάρουν μια βράση για 2′-3′. Ξαφρίζω και προσθέτω το πράσο, το φινόκιο, το καρότο και τη δάφνη. Αφήνω να βράσουν για 20′. Έπειτα προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαρούλι και το κύμινο. Αφήνω να βράσουν για ακόμα 15′. Αν χρειάζεται προσθέτω ενδιάμεσα ζεστό νερό, ώστε η σούπα να είναι όσο αραιή προτιμώ. Τέλος, ανακατεύω το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και λάιμ, το γιαούρτι και λίγο ζωμό από την κατσαρόλα, μέχρι να πάρω μια ομοιογενή κρέμα. Την προσθέτω στη σούπα, αλατοπιπερώνω και βράζω για ακόμα 5′ περίπου. Σερβίρω χλιαρή.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο