in

Λικέρ πορτοκάλι από την Σοφία Παππά

Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή.

Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σαγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.


Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.

Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.

Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.

Η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α, η Ινδία, η Κίνα και η Ισπανία.

ΥΛΙΚΑ

Δες και αυτό!
Ζουμερή πορτοκαλόπιτα της μαμάς
5-6 πορτοκάλια τις φλούδες (όχι το άσπρο γιατί πικρίζει)
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο ρακί ή ρούμι ή βότκα..
2-3 ξύλα κανέλλας
2-3 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κλείνω τις φλούδες από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά σε ένα βάζο με το ρακί.

Μετά από 20 μέρες φτιάχνουμε ένα σιρόπι με την ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό και όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο αρωματισμένο ποτό.

Το φυλάμε για 10 ακόμα μέρες, το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο..

xrysessyntages

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιωάννα Τούνη: Τέλος το ξανθό και μακρύ μαλλί! Έγινε μελαχρινή με κοντό καρέ (Photos)

«Power of Love 2 Spoiler». Αυτοί είναι οι δυο παίκτες που επιστρέφουν στο σπίτι. (Spoiler)