in

Κριθαράκι στο φούρνο

Υλικά

  • 500 γρ κριθαράκι (προτιμώ ολικής άλεσης)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Προαιρετικά, 1-2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
  • 3 μεγάλες ντομάτες, πολτοποιημένες
  • 1 κσ πάστα ντομάτας (μόνο αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κοφτή κγλ κουρκουμά
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο σκληρό τυρί της προτίμησής μου)
  • 100 γρ γαλέτα ή τριμμένο ξερό ψωμί ή φρυγανιά

Οδηγίες

  1. Τοποθετώ σε ένα βαθύ σκεύος το κρεμμύδι, το σκόρδο (αν χρησιμοποιώ), την πολτοποιημένη ντομάτα, την πάστα ντομάτας (αν χρειάζεται) και την ζάχαρη, και δίνω βράση ψήνοντας την σάλτσα για 5’ (4/9).
  2. Κατόπιν προσθέτω το κριθαράκι , το λάδι, τον κουρκουμά, το αλατοπίπερο, κι αρχικά λίγο βραστό νερό. Κλείνω το καπάκι κι αφήνω το κριθαράκι να σιγοβράσει. Καθώς βράζει το κριθαράκι  παρακολουθώ μήπως απορροφήσει όλο το νερό και χρειαστεί επιπρόσθετο (πάντα βραστό νερό για να μην πέσει η θερμοκρασία), ενώ δεν παραλείπω ν’ ανακατεύω τακτικά καθώς έχει την τάση να κολλάει στον πάτο του σκεύους. Ο λόγος που προσθέτω το νερό σταδιακά είναι για να μην πέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Επίσης, γνωρίζω πως το λάδι βοηθά το κριθαράκι να μην λασπώσει και να παραμείνει σπυρωτό (αρκεί φυσικά, να μην παραβράσει).
  3. Αφού το κριθαράκι έχει ψηθεί σε μεγάλο βαθμό, το μεταφέρω σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτω, αν χρειάζεται, λίγο νερό ακόμα και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά και την γαλέτα.
  4. Ψήνω στο γκριλ του φούρνου για 5-10’ ωσότου ροδίσει το κριθαράκι κι αποκτήσει τραγανή κρούστα. Σερβίρω αμέσως, όσο ακόμα είναι ζεστό. Καλή απόλαυση!

[Πηγή]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ένα υπέροχο, ζουμερό, με πολύ πλούσια γευστική κρέμα γαλακτομπούρεκο με Καταιφι

Μια Σούπα για Τέλεια Αποτοξίνωση που Έχει Τρελάνει το Διαδίκτυο!