in

Κατερίνη: Μια 15χρονη είναι το πρώτο θύμα της Μπλε Φάλαινας στην Ελλάδα

Δυστυχώς και στην Ελλάδα διαπιστώθηκε το πρώτο θύμα του διαδικτυακού «παιχνιδιού» «Μπλε Φάλαινα» που κυκλοφορεί μέσω των Social Media και έως τώρα θύματα είχε καταγραφεί κυρίως στην Λατινική Αμερική την Ρωσία, την Μ. Βρετανία κλπ.

Έρευνα για τον τραυματισμό 15χρονης από την Κατερίνη διεξάγει η Αστυνομία, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αποτελεί και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» που οδηγεί σε αυτοτραυματισμούς και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτοχειρία.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μητέρα της 15χρονης κατήγγειλε στις 7 Μαΐου στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ότι η κόρη της συνομίλησε με άγνωστους στο Facebook στις 1 και στις 3 του ίδιου μήνα. Μετά από παρότρυνσή τους, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η 15χρονη πήρε δύο χάπια και προκάλεσε αμυχές στους μηρούς της.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.   Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μαθήτρια που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, έφερε τραύματα που φέρεται να είχε προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή της.

Η νεαρή μαθήτρια φέρεται να πήρε οδηγίες μέσω Facebook από κάποιον που της ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών. Το κορίτσι αυτοτραυματίστηκε, αλλά πήρε μόνο δυο χάπια και επειδή φοβήθηκε είπε τα πάντα στους γονείς της, που στη συνέχεια τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Κατερίνης και υπέβαλαν σχετική καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ.

Η Ασφάλεια Κατερίνης ερευνά αν πράγματι ο τραυματισμός της έχει σχέση με το επικίνδυνο παιχνίδι και ζήτησε άρση απορρήτου των επικοινωνιών της για να διαπιστωθεί με ποιον συνομιλούσε και της έδινε οδηγίες.

Μιλώντας στο protothema.gr, περιγράφει την περιπέτεια της κόρης της, που αυτοτραυματίστηκε, υπακούοντας στις οδηγίες ενός αρρωστημένου διαδικτυακού παιχνιδιού

«Θέλω μόνο να σώσω το παιδί μου, μονάχα αυτό. Να ξαναβρεί το δρόμο του και να ζήσει μια ήσυχη ζωή» ξεσπάει στο protothema.gr η μητέρα της 15χρονης κοπέλας, που αυτοτραυματίστηκε, πέφτοντας θύμα του διαδικτυακού «παιχνιδιού» αυτοκτονίας, που είναι γνωστό με το όνομα «Μπλε Φάλαινα» -ή «Blue Whale Challenge».

Το μυστηριώδες παιχνίδι, που έχει οδηγήσει δεκάδες νέους και νέες, κυρίως στη Ρωσία, σε αυτοκτονία, έφθασε και στην Ελλάδα, με το πρώτο παραλίγο θύμα της να είναι μία 15χρονη από την Κατερίνη.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το κορίτσι είχε χαρακώσει τα πόδια της, σχηματίζοντας διάφορα σχήματα, όπως ακριβώς της έλεγαν οι υπεύθυνοι του παιχνιδιού. Η 15χρονη φαίνεται πως πήρε οδηγίες μέσω Facebook από κάποιον που ενεργεί ως διαχειριστής του παιχνιδιού, προτρέποντάς την να χαράξει με ξυράφι τις γραμμές που φαίνονται στις φωτογραφίες, πάνω στα πόδια της.

Τα σημάδια αυτά τα εντόπισε η μητέρα της, η οποία τρόμαξε και αμέσως πήγε το παιδί της στο νοσοκομείο.

Η μικρή, η οποία είχε καταναλώσει και δύο υπνωτικά χάπια, έσπασε τη σιωπή της και μίλησε στη μητέρα της για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Μάλιστα, όπως της είπε, ο διαχειριστής του παιχνιδιού την είχε προτρέψει να καταναλώσει και μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών, αλλά εκείνη πήρε μόνο δύο.

Μέχρι να δει τα σημάδια στο πόδι του παιδιού της, η μητέρα δεν είχε συνειδητοποιήσει πως η μονάκριβη κόρη της, που την μεγάλωνε με στερήσεις, κινδύνευε.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που καταγράφεται κρούσμα του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ένα διαδικτυακό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από έναν Ρώσο 21 ετών, για να «καθαρίσει τον κόσμο από βιολογικά απόβλητα» όπως έχει πει μέσα από τη φυλακή που βρίσκεται, αδιαφορώντας για τον πόνο που προκαλεί σε οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την «Μπλε Φάλαινα», οι έφηβοι που δοκιμάζουν να παίξουν, θα πρέπει μέσα σε 50 ημέρες να περάσουν μια σειρά από επικίνδυνες αποστολές, που κυρίως έχουν να κάνουν με αυτοτραυματισμούς που, πολλές φορές, φθάνουν μέχρι και την αυτοκτονία.

Τις οδηγίες τις παίρνουν από αγνώστους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι μάλιστα τους απειλούν πως δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το παιχνίδι, αφού διαθέτουν τα στοιχεία τους και μπορούν να τα εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή.

Το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας στην Κατερίνη, όπου έγινε και η καταγγελία από την μητέρα της 15χρονης, αναζητά να εξακριβώσει με ποιον συνομιλούσε το κορίτσι και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της.

Η 15χρονη βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθείται από παιδοψυχολόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφηβη αρνείται να πάει σπίτι της ακόμη, παρά την αγωνία και τα παρακάλια της μητέρας της.

Οι παιδοψυχολόγοι που παρακολουθούν την 15χρονη προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ήταν εκείνο που την οδήγησε στο να παίξει το μυστηριώδες αυτό παιχνίδι, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 300 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Δίωξη είχε προειδοποιήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου, που ως τότε δεν είχε διαπιστωθεί θύμα στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με το φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Συγκεκριμένα ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση:

«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Η αλήθεια και η εικονική πραγματικότητα

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

Οι περισσότερες διαπιστωμένες περιπτώσεις είναι στην Λατινική Αμερική και το Εκουαδόρ, την Ρωσία και ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, ένας έφηβος χαράκωσε τον πήχη στο χέρι του έτσι ώστε να φτιάξει ένα ιδιότυπο τατουάζ που να μοιάζει με φάλαινα…

«Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

• Μέσω twitter : @ CyberAlertGR».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το επόμενο Opel Corsa θα φέρει μία νέα αρχή για την Opel

Τελείωσε Η Προθεσμία Μου : Η Άθεη……Γιαγούλα