in

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η πρώτη φορά Αριστερά στο «παρά πέντε» κατάργησε τις διατάξεις για την εξύβριση των Θείων- Αλλαγές-ΣΟΚ πριν τις κάλπες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι όμως μόνο αυτό!

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στη δικαιοσύνη από την 1η Ιουλίου.


Οι νέοι τροποποιημένοι Κώδικες, κατατέθηκαν πριν λίγες ώρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος, ενώ θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του επόμενου μήνα.

Αν όλα τελικά συμβούν όπως είναι σχεδιασμένα από την κυβέρνηση, το αποτέλεσμα θα είναι να αλλάξει η ίδια η απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και η ποινική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις, αφού οι Κώδικες αναθεωρήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν:

-Την ειδική διάταξη αυστηρής τιμωρίας των ρατσιστικών εγκλημάτων.

-Τις διατάξεις περί εγκληματικής οργανώσεως, όπου η ποινή θα είναι 5-15 έτη φυλάκιση.


-Τη διάταξη για δωροδοκία πολιτικών προσώπων
.

– Την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

-Τη διάταξη για το βιασμό, που γίνεται αυστηρότερη και πλέον 

περιλαμβάνει και τον ψυχολογικό εξαναγκασμό.

-Τα πλημμελήματα που πλέον θα διακρίνονται σε ελαφρά και βαριά.

Πλημμέλημα παραμένει μεταξύ των άλλων και η κατοχή εκρηκτικών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν.

-Την εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής διαπραγματεύσεως». 

– Την κατάργηση των διατάξεων που όριζαν σαν εγκληματική πράξη τη βλασφημία των Θείων και την εξύβριση νεκρού.

-Τον εμπρησμό και την πρόκληση πλημμύρας που πλέον υποβαθμίζονται σε πλημμελήματα ενώ, ως τώρα ήταν κακουργήματα.

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει στο ρεπορτάζ παρακάτω:

Αντί να πούμε εμείς το οτιδήποτε επί του θέματος, δείτε τι ανακοίνωσε η Ένωση Εισαγγελέων και τα σχόλια δικά σας.

Ένωση Εισαγγελέων: Πάρτε πίσω τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κωδικά Ποινικής Δικονομίας.

Ευνοεί τους εγκληματίες

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, ζητεί την απόσυρση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς οι διατάξεις τους θα επιφέρουν «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων».

Συγκεκριμένα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει ότι «εξ αφορμής της κατάθεσης προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκπροσωπώντας το σύνολο των Εισαγγελέων της χώρας που έχουν δώσει όρκο τιμής για την πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, τη θωράκιση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδίως των αδυνάμων, θεωρεί χρέος της, σε συνέχεια προγενέστερων αναλυτικών δημοσίων τοποθετήσεών της, να γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες, τα εξής:

Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων».

Ακόμη, η Ένωση σημειώνει ότι «η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν. 1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».

Επίσης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.

«Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων. Στην κρίση σας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

(φώτο: Pexels)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρίκι Μάρτιν: «Εύχομαι και οι δύο γιοι μου να είναι ομοφυλόφιλοι»

Ν. Παππάς: «Η Μακεδονία ήταν ξακουστή ως Μακεδονία των γειτόνων – Η αλήθεια πονάει»