in

5 απολαυστικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τις μαυρισμένες μπανάνες

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τις μαυρισμένες μπανάνες

Ξέρετε ότι όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο γλυκιά γεύση έχει; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ένζυμα που περιέχει μετατρέπονται σε άμυλο και, καθώς το φρούτο ωριμάζει, το άμυλο αυτό μετατρέπεται σε μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες, όπως η σουκρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη (απλά σάκχαρα). Ακριβώς όταν το άμυλο μετατρέπεται σε απλό σάκχαρο είναι η στιγμή που η μπανάνα ωριμάζει και γίνεται εύπεπτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι μπανάνες ωριμάζουν, χάνουν ένα μέρος των βιταμινών και των μετάλλων τους. Και να θυμάστε, μην  διατηρείτε τις μπανάνες στο ψυγείο, επειδή αυτό τις κάνει να χάνουν τη γεύση τους και πολλές από τις ιδιότητές τους!

Κέικ Μπανάνας


Υλικά:

130 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική4 αυγά4 μπανάνες, κομμένες στη μέση κατά μήκος½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη50 γρ. βούτυρο λιωμένο

50 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε στον κάδο του µίξερ τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε, µε το σύρµα σε μέτρια ταχύτητα, µέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισµένο στο µείγµα των αυγών, και ανακατεύουμε απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης. Αναμειγνύουμε την καστανή ζάχαρη με το κορν φλάουρ και την κανέλα. Σε ένα βαθύ ταψάκι 20 εκατοστών βάζουμε το βούτυροκαι πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης.Τοποθετούμε τις μπανάνες σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αδειάζουμε τη ζύμη επάνω από τις μπανάνες και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά (ελέγχουμε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέικ; αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.)

Μπισκότα μπανάνας με βρώμη

Υλικά:

2 ώριμες μπανάνες

1 κούπα βρώμη

1 βανίλια

1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

λίγες σταγόνες σοκολάτας ή τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Λιώνετε καλά τις μπανάνες με ένα πιρούνι σε ένα μπολ. Στη συνεχεία ρίχνετε τη βρώμη και ανακατεύετε το μείγμα ώσπου να γίνει ομοιογενές. Ύστερα το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά περίπου και έπειτα ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα, όπου τα ψήνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Μπανανοπιτάκια

Υλικά:

10 φύλλα κρούστας

1,5 λίτρο γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

λίγο αλάτι

5 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες

2 βανίλιες

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο για την κρέμα και επιπλέον για τα φύλλα και το ταψί

Εκτέλεση

Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τις βανίλιες. Τα βράζετε για 10΄ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα και να γίνει ομοιογενής. Στο τέλος, πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.Απλώνετε τα φύλλα κρούστας ένα -ένα, τα βουτυρώνετε και τα διπλώνετε στη μέση. Βάζετε στο κέντρο δυο κουταλιές κρέμα και μερικές ροδέλες μπανάνας και τα διπλώνετε τα πιτάκια σαν πακετάκια, ώστε να συγκρατήσουν τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Από πάνω αλείφετε με λίγο βούτυρο. Τοποθετείτε τα μπανανοπιτάκια σε μεγάλο ταψί αλειμμένο με βούτυρο μακριά το ένα από το άλλο και τα ψήνετε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Κρέμα Μπανάνας με Μπισκότο

Υλικά:

500 γρ. γάλα συμπυκνωμένο

125 γρ. ζάχαρη

3 αβγά

50 κρ. κορν φλάουρ

30 γρ. βούτυρο

2 μπανάνες

100 γρ. καστανή ζάχαρη

300 γρ. μπισκότα τριμμένα

75 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα μπισκότα και την καστανή ζάχαρη και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη να βράσουν. Στο μίξερ χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορνφλάουρ μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα με το γάλα και καθώς δουλεύει το μίξερ το προσθέτουμε λίγο – λίγο στα αβγά.Ξαναβάζουμε όλο το μείγμα μαζί στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να αρχίσει να δένει σιγά – σιγά. Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την βάζουμε στο ψυγείο. Σε ποτήρι προσθέτουμε κρέμα, βάζουμε 3-4 φετούλες μπανάνας, πασπαλίζουμε με το μείγμα μπισκότου και επαναλαμβάνουμε για άλλη μία στρώση!

Muffins με μπανάνα, πορτοκάλι και καρύδα

Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. ζάχαρη

1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη

3 αβγά

2/3 ενός πακέτου βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα

2 πολύ ώριμες μπανάνες

2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού με τα αβγά και χτυπάμε για δυο τρία λεπτά ακόμα.Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό και τα δυο τρίτα της καρύδας.Κρατάμε την υπόλοιπη για αργότερα. Χτυπάμε για άλλα δυο λεπτά. Προσθέτουμε τις μπανάνες αφού πρώτα τις λιώσουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, το baking powder, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ελαφρά με το μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας. Βουτυρώνουμε καλά τις θήκες των muffins, τα γεμίζουμε κατά δυο τρίτα με τη ζύμη και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα.Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Εναλλακτικά μπορείτε με κάνετε ένα μεγάλο κέικ σε αντίστοιχη φόρμα και ο χρόνος ψησίματος θα είναι περίπου 40 λεπτά. Για να είστε σίγουροι για το ψήσιμο, βυθίστε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή, χωρίς υγρή ζύμη, το κέικ είναι έτοιμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρένια Τσακίρη του Power of Love: «Με ρωτάνε αν είμαι τσιγγάνα» (vid)

Τον Έδιωξαν Ξαφνικά από το Power of Love και έγινε Χαλασμός! «Βούλωσέ το»